Tirana

Tirana (albánul Tiranë / Tirana) Albánia fővárosa, egyben az azonos nevű Tirana kerület székhelye. Az ország legnépesebb városa, lakossága mintegy 380 400 fő. Az ország gazdasági, kulturális és politikai központja, egyetemi város. Tirana Albánia központi részén, az Adriai-tengertől 35 kilométernyire, az 1613 méteres Dajti-hegy lábánál, a Lana és a Tirana folyók partján fekszik, 110 méteres átlagos tengerszint feletti magasságban. A fővárost délről és nyugatról ritkásan erdősült hegyek veszik körbe.A város területén a neolitikumból is találtak emberi megtelepedésre utaló nyomokat, de az ókorban a település különösebb jelentőséggel nem bírt, a kortárs albán történetíró tanúsága szerint Tirana még a 15. század elején is csak jelentéktelen falu volt. A település 1431–1432-ben került török hódoltság alá. A környék földesura, Sulejman Mulleti pasa 1614-ben vetette meg a városi lét alapjait: bazárt, mecsetet és török fürdőt építtetett a településen, és sikeres perzsiai hadjárata emlékére elnevezte Tehrannak (így Tirana etimológiailag rokon az iráni fővárossal). Minthogy fontos karavánutak metszésében feküdt, a 19. század elejéig gyorsan, de a történelem viharaitól háborítatlanul fejlődött a város.

A város hangulata részben keleties, részben olaszos, de a leginkább mégis Enver Hoxha kommunista Albániája határozza meg a városképet. A 2000 óta a polgármesteri tisztséget betöltő Edi Rama sajátos akció keretében dobta fel a várost: a szlamosodó, lepusztult blokkokat élénk színűekre festette át.

Ismerd meg Tiranát!

Látnivalók
A fiatal főváros legtöbb látnivalója a központi elhelyezkedésű Szkander bég tér köré csoportosul, gyalogosan is könnyűszerrel bejárható. Az 1789–1821 között épült Et’hem Bey-mecset mellett érdemes megtekinteni a közeli, 1821–1830 között emelt Óratornyot, valamint a tér központi helyét elfoglaló Szkander bég lovas szobrot.

Tirana keresztény templomai közül említésre méltó az ortodox Szent Prokop-templom (1780), valamint a Ferenc József építtette katolikus Szűz Mária-templom (1865). 2001-ben épült fel a római katolikus Szent Pál-templom, Albánia legnagyobb istenháza.

A városközponton kívül eső részeken megtekintésre ajánlható az 1816-ban épült Kapllan pasa türbéje (Tyrbja e Kapllan Pashës), valamint a 18. századi kőhidacska, a Tímárok hídja (Urë e Tabakëve).

Tirana galéria