Nyárköszöntő Albániában

1. nap: Elutazás Budapestről Korfura. Érkezést követően a csomagjainkat felvesszük és a korfui kikötőben szárnyashajóra szállunk és megkezdjük tengeri hajózásunkat Sarande városába. A sarandai kikötőben várja a csoportot a buszunk és megkezdjük albániai utazásunkat. Első állomásunk Gjirokastra. Szállás, vacsora Gjirokastra

2. nap: Reggeli után városnézés, Gjirokastra szépen fennmaradt óvárosa az ottomán időket idézi. A palakővel fedett boltíves házak, szűk macskaköves utcák és az 1872-es tűzvész után újjáépített bazár felejthetetlen élményt nyújt a látogatónak. Látogatást lehet tenni a gyönyörű állapotban megmaradt fellegvárban, ahol egy, a hidegháborúból fennmaradt repülőgép van kiállítva. A város másik érdekessége, hogy Enver Hodzsa itt született, szülőháza ma a néprajzi múzeumként működik. Busszal folytatjuk utunkat Tiranába, Albánia fővárosába, ahol megtekintjük a Szaknder Bég és a Teréz Anya teret és a nap végén utazunk Albánia elsőszámú kikötővárosába, Durresbe. Szállás, vacsora Durresben.

3. nap: Reggelinket követően utazunk Beratba, Albánia egyik legősibb településére, melyet az “Ezer Ablak Városának” is neveznek. A város fölé magasodó sziklára épült várnegyed megtekintése: Vár, Onufri Ikonmúzeum, majd a városközpontban található Király-mecsetet és a Helveti-imaházat kívülről megtekintjük. Innen továbbutazunk az apollóniai régészeti parkba. A görög telepesek alapította várost kereskedelme tette naggyá, a római időkben Apollón isten egyik kultuszhelye, kulturális központ volt. Visszautazás Durresbe. Szállás, vacsora Durresben.

4. nap: Reggeli után városnézés Durresben, ahol megtekintjük az Anfiteátrumot, melyet a 20. században fedeztek fel teljesen véletlenül, kútásás közben és a híres durresi városfalat. Innen délről észak felé vesszük az irányt és megtekintjük Kruje várát és városát. Kruja vára az albán nép egyik nemzeti szimbóluma: a 15. századi hős, Kasztrióta György (más néven Szkander bég) szülőhelye és hadiszállása, amely közel harminc éven keresztül verte vissza az oszmán sereg támadásait. Kora délután érkezés vissza a tengerparti szállodánkba és fürdőzési lehetőség az Adriai tengerben. Szállás, vacsora Durresben.

5. nap: Reggelinket követően megkezdjük utazásunkat Sarandéba, az ország déli részére. Utunk végig vezet az albán riviérán, mely gyönyörű kilátást nyújt a Jón – tengerre. Útközben megállunk Vloreban, az „Albán függetlenség szimbólumának” városában és Borschban egy kávézónál, mely arról híres, hogy a felette lévő hegyi patak a kávézó terasza alatt és asztalai közt folyik. Sarandeba érkezéskor megtekintjük a bizánci kori zsinagóga romjait. Szállás, vacsora Sarandeban.

6. nap: Saranda egy nyaralóhely és kikötőváros egy gyönyörű tengeri öbölben, ahol környék szerte régészeti ásatások folynak. A mai kirándulásunk a legnagyobb részben feltárt lelőhelyre, Butrintiba vezet, mely a különböző korokban/birodalmakban egy stratégiai fontosságú hely volt és így minden korszak és birodalom otthagyta kézjegyét Rómától Nagy Sándoron keresztül a török uralomig. Délután tovább utazunk a „Kék Szem” forráshoz, mely egyedülálló geológiai jelenség. A forrást a hegyekből lezúduló vizek táplálnak, és gyönyörű kék és zöld színekben pompázik. Vize kristálytiszta, melyet a forrásnál található büfében frissítőként szolgálnak fel. Szállás, vacsora Sarandeban.

7. nap: Szabad program, fürdőzés a Jón – tengerben, vagy fakultatív hajókirándulásra van lehetőség Sarande szigetei közt. Szállás, vacsora Sarandeban.

8. nap: Délelőtt komppal átkelünk Korfura és a délutáni Ryanair repülőjárattal utazás Budapestre.

További információk és foglalás a TSTOURS weboldalán >>